Banner
ff

ChatGPT vs. Gemini: Prekid rada ChatGPT-a samo je više popularizirao Gemini

Jučer je ChatGPT čitavog dana bio nedostupan a njegovi vjerni korisnici to su iskoristili i samo "prešli" na Gemini.

Nedavni prekid rada OpenAI-ovog chatbota ChatGPT pokrenuo je veliko zanimanje za Googleovog konkurenta u razgovornim AI tehnologijama, Gemini. Podaci s QR Code Generatora pokazuju gotovo 60% skok u globalnim pretraživanjima za “Gemini” 4. lipnja, što se točno podudara s prijavljenim vremenom prekida rada ChatGPT-a.

ChatGPT i GPT-4 Turbo uz 20$/mj

Prosječno, dnevne pretrage za “Gemini” iznose oko 204,991, ali tijekom prekida ChatGPT-a, taj broj je skočio na 327,058. To sugerira da su korisnici aktivno tražili alternative kada njihov uobičajeni chatbot nije bio dostupan.

naslovna1 4

Zanimljivo je da porast pretraživanja za Gemini odražava porast pretraživanja za “ChatGPT down” u istom vremenskom razdoblju, ističući jasnu korelaciju. Izvještaji s DownDetectora pokazuju da je prekid rada ChatGPT-a počeo oko 8:00 ujutro po londonskom vremenu 4. lipnja.

ChatGPT može se koristiti bez registracije

Dok je Gemini izbio kao najpopularnija alternativa, i druge pretrage poput “Microsoft Copilot” i “ChatGPT Alternative” također su zabilježile porast. Dnevne pretrage za “Microsoft Copilot” u prosjeku iznose oko 11,090, ali 4. lipnja taj broj je porastao na 16,677, što je povećanje od 50%.

tekst3sl1 1

Slično tome, pretrage za “ChatGPT Alternative” skočile su na 11,000 unutar prvih nekoliko sati prekida, u usporedbi s uobičajenim dnevnim prosjekom od 898. Međutim, važno je napomenuti da su te alternativne pretrage značajno manje u odnosu na porast interesa za Gemini.

OpenAI slučajno otkrio ChatGPT 4.5 – evo što donosi

Marc Porcar, izvršni direktor QR Code Generatora, vidi ovo kao potvrdu Googleovih napora da se pozicionira kao važan igrač na području generativne AI tehnologije. “Jasan paralelni trend između prekida rada ChatGPT-a i porasta pretraživanja za Gemini sugerira da ljudi vide Gemini kao očitu alternativu,” komentirao je Porcar. On dalje naglašava da su korisnici, u odsutnosti ChatGPT-a, spremno prešli na Gemini, što ukazuje na njegov potencijal kao snažnog konkurenta.

1 9

Vrijedno je spomenuti da OpenAI-ov ChatGPT ima oko 180 milijuna aktivnih korisnika diljem svijeta, čime potvrđuje svoju vodeću poziciju među generativnim AI chatbotima.

Google: Gemini ulazi u sve pore platforme

Googleov Gemini, lansiran krajem 2023. kao nasljednik LaMDA-e i PaLM 2, ušao je na scenu s tvrdnjama matične tvrtke Alphabet da njegov “Gemini Ultra” nadmašuje OpenAI-ov GPT-V4 u različitim tekstualnim i multimodalnim funkcionalnostima.

Gmail uvodi pretinac “Ažuriranja” za Android i iOS

Nedavni prekid rada ChatGPT-a pružio je Gemini-ju neočekivanu priliku da privuče korisnike koji traže alternative, i bit će zanimljivo vidjeti hoće li to rezultirati održivim rastom za Googleovu ponudu razgovornih AI tehnologija.

Najčitanije