Banner
FF22

Apple prekinuo razvoj Vision Pro 2 – stiže jeftiniji model s cijenom od 1,500$

Apple je obustavio razvoj Vision Pro 2 kako bi se usredotočio na izdavanje jeftinijeg modela Visiona do kraja 2025. godine, koji bi mogao koštati oko 1.500 dolara, s namjerom privlačenja šireg tržišta, ali uz izazove smanjenja cijene bez značajnog smanjenja funkcionalnosti.

Prije nekoliko mjeseci čuli smo da Apple Vision Pro 2 neće biti dostupan prije kolovoza 2025. Međutim, prema izvješću The Information, Apple je obustavio rad na Vision Pro 2 i planira izdati jeftiniji model krajem 2025. godine.

Apple Vision Pro u kineskim trgovinama krajem godine

Prema publikaciji, broj zaposlenika dodijeljenih razvoju Vision Pro 2 postupno se smanjivao, a Apple je barem jednom od svojih dobavljača rekao da je obustavio rad na drugoj generaciji Vision Pro. Još uvijek nije jasno koliko će jeftinija verzija Visiona koštati, ali The Information tvrdi da Apple cilja na cijenu od oko 1.500 dolara.

3 24

Očekuje se da će jeftiniji Vision izostaviti neke značajke Pro modela. Glasine sugeriraju da će jeftiniji Vision posuditi visokokvalitetni zaslon iz Pro modela, ali će imati jednostavniji remen za glavu, male zvučnike i manje kamera. Ipak, Apple se navodno suočava s poteškoćama u smanjenju cijene jeftinijeg Visiona bez prevelikog smanjenja broja značajki.

Meta Quest 3 vs. Apple Vision Pro: Sukob VR headseta budućnosti

The Information navodi da je moguće da bi Apple u budućnosti mogao ponovno započeti rad na Vision Pro 2, ali za sada je razvoj obustavljen kako bi se fokusirao na jeftiniji model.

2 38

Obustava rada na Vision Pro 2 može se pripisati različitim čimbenicima, uključujući tržišne trendove, povratne informacije korisnika i interne prioritete tvrtke. Apple se očigledno usmjerava prema širem tržištu, nudeći povoljniju verziju svog uređaja za proširenu stvarnost. Ovaj potez može privući veći broj kupaca koji su zainteresirani za tehnologiju, ali nisu spremni platiti visoku cijenu za Pro model.

Apple Vision Pro dobiva ChatGPT aplikaciju

Jeftiniji model Visiona mogao bi zadržati ključne značajke koje čine Appleovu tehnologiju prepoznatljivom, poput kvalitetnog zaslona, ali bi mogao kompromitirati druge komponente kako bi smanjio troškove. Na primjer, jednostavniji remen za glavu i manji broj kamera mogli bi biti prihvatljive žrtve za mnoge korisnike, sve dok osnovno iskustvo ostaje nepromijenjeno.

1 17

Međutim, Apple se suočava s izazovom kako održati ravnotežu između snižavanja cijene i održavanja kvalitete. Prema The Information, tvrtka nastoji pronaći načine kako smanjiti troškove proizvodnje bez prevelikog ugrožavanja funkcionalnosti i performansi uređaja.

Apple Vision Pro i test izdržljivosti

Iako je razvoj Vision Pro 2 trenutno obustavljen, to ne znači da je projekt potpuno napušten. Moguće je da će Apple, nakon lansiranja jeftinijeg modela, ponovno usmjeriti resurse na unapređenje i razvoj Vision Pro 2. Ovo bi moglo uključivati integraciju novih tehnologija i značajki koje bi opravdale višu cijenu Pro modela.

Apple Vision Pro i popis prvih 600 aplikacija

U konačnici, Appleov pristup razvoju svojih proizvoda često uključuje iterativne promjene i prilagodbe na temelju tržišnih uvjeta i povratnih informacija korisnika. Obustava rada na Vision Pro 2 i fokusiranje na jeftiniji model može biti strateški potez koji će omogućiti tvrtki da ostane konkurentna i relevantna u brzo mijenjajućem sektoru tehnologije proširene stvarnosti.

FF22

Appleova odluka da se fokusira na razvoj pristupačnijeg modela Visiona može imati dugoročne implikacije na tržište uređaja za proširenu stvarnost, potičući druge proizvođače da slijede sličan pristup i stvarajući nove mogućnosti za inovacije i poboljšanja u ovom uzbudljivom području tehnologije.

Najčitanije