Banner

Apple ima novi patent – iPhone neće moći fotkati tamo gdje je zabranjeno

Apple je patentirao tehnologiju koja je usmjerena na utrku s Googleom za mapiranje zatvorenih prostora i povezivanje digitalnih i fizičkih svjetova.  Između ostaloga, može onemogućiti rad fotoaparata u iPhone na koncertima.  O čemu se radi?

 

Apple patent se bazira na IR senzorima postavljenim u određenom okruženju koji nakon što otkriju da je aktivna kamera u nekom iPhone mogu utjecati na njen rad.

AppApple ima novi patent - iPhone neće moći fotkati tamo gdje je zabranjeno -1

Na primjer, organizator koncerta, ili bilo kojeg događaja u javnim objektima/ prostorima tako može zaštititi autorska prava, onemogućiti paparazzima zonu utjecaja blokiranjem rad kamere u iPhoneu, ili ubaciti posebni vodeni žig koji će bit vidljiv na foto/video sadržaju.

Ovaj scenarij se neće svidjeti svima.  Osobito ljubiteljima selfija ako im kamera na koncertu bude blokirana. No, ostaje i nejasno kako će to biti provedeno.  Čak i zakonito po pitanju tko ima pravo kontrolirati ljude u javnom prostoru.

Da nije sve ipak tako crno, patent uključuje i dodatne značajke. IR signali mogu aktivirati druge funkcije poput prikaza proširene stvarnosti o artefaktu u muzejskom prostoru prema kojem je usmjeren fotoaparat.  Ili poslati promotivne sadržaje dok se korisnik nalazi u trgovačkom centru i tako dalje.

Sve u svemu, bit će zanimljivo vidjeti kada će se tehnologija realizirati koliko je donijela pozitivnog korisničkog iskustva,  koliko negativnog.  Što vi mislite o ovom novom Apple patentu?

Najčitanije