Banner
NASLOVNA1 10

Android 12L – aktualni Android za preklopne i tablet uređaje

Uskoro stiže Android 12L - dali je ovo kraj "čistog" Androida kakvoga znamo

Nije mnogo vremena prošlo od kada smo na našim stranicama govorili o predstavljanju posljednje mobilne platforme iz Googlea, Android 12. Danas pak imamo prilike pisati o novoj inačici Androida 12L ako vas zbunjuje ovo „L” u nazivu moramo priznati da je i nas malo zbunilo. Riječ je o verziji Androida 12 ali „posebno prilagođenoj” za preklopne uređaje i tablete. U suštini Android 12L napravljen je za „velike uređaje” a neki izvori čak spominju i Chrome OS.

Instagram donosi dijeljenje poveznica unutar Storiesa

Kako će se to implementirati vidjet ćemo, ono što Android 12L donosi jest poznato sučelje i okruženje Androida 12 ali na malo drugačiji način. Ponukani brzinom rasta Android tableta kao i Chrome OS operativnog sustava, razvojni inženjeri koje rade na Pixel pametnim telefonima, svoje snage prebacili su na razvoj Android 12L platforme.

Google: „U fokusu nam je strojno učenje (odbacujemo VR)”

Kao što možete vidjeti i u galeriji koju donosimo Android 12L ponajprije je rađen za sklopive uređaje (to se može zaključiti po dva prikaza zaključanog zaslona) kao i ostale prikaze koje se odnose na preklopne uređaje.

TEKST1 22

Sada ostaje za vidjeti hoće li Android 12L s vremenom zamijeniti „obični” Android 12 pri čemu prvo mislimo na recimo Galaxy Fold Z pametne telefone/tablete. Naravno sve će ovo biti rečeno u narednim godinama odnosno razdoblju.

(Google) Android 12 – službeno predstavljen

Što se tiče dolaska na tržište Androida 12L, Google kazuje kao možemo očekivati isto dolaskom 2022, godine. Odnosno pojavom prvim modela tableta i Chrome OS prijenosnika. Google također surađuje i s OEM proizvođačima kako bi Android 12L doveo na što veći broj uređaja, što je i očekivano.

Jedna od zanimljivijih značajki Androida 12L kada bude dostupan biti će „automatsko” postavljanje aplikacija u načina rada duplim zaslonom.

Klađenje na e-sportove je sve popularnije

Bez obzira dali aplikacije unutar koda podržavale navedeni prikaz ili ne. Moramo reći kako nam se ova značajka ne sviđa jer prikazuje kako Google želi namjerno prisiliti veliki broj korisnika da se naviknu na sklopive zaslona. Google zasigurno ima plan što će napraviti za konceptom sklopivih zaslona u narednoj budućnosti.

Samsung: „One UI 4.0 (beta 3) – dostupan na Galaxy S21”

Pred sam kraj kažimo jednu činjenicu koja je i nas dosta iznenadila a ona je kako će krajem prosinca biti otvorena beta za Android 12L odnosno za Pixel pametne telefone. Hoće li ovim potezom Google kroz godine postepeno ugasiti Android 12 i prijeći na Android 12L.

TEKST2 17

Odnosno pod jedno staviti i sklopive uređaje, pametne telefone, tablete, računala pod jedan operativni sustav, zaista ne znamo što da mislimo.

Samsung Galaxy S22 /+/Ultra – zasloni od ruba do ruba

Za kraj kažimo kako Android 12L nije ništa „spektakularno” već pomni plan objedinjenja svih hardvera (s različitim vrstama zaslona) pod jednu zajedničku softversku masu, naziva Android 12L.

Najčitanije